Pasírované paradajky pre vašu skvelú omáčku

Viete uvariť paradajkovú omáčku? A domnievate sa, že by ste s ňou mohli vyrukovať aj na kuchársku súťaž? Takých je vás celý rad, paradajková omáčka je pokrm tradičný a veľmi rozšírený a jeho obľuba sa preniesla aj do súčasnej doby. Pochutnávajú si na nej deti v školách aj zamestnanci mnohých firiem v stravovacích zariadeniach a samozrejme si ju radi pripravíme aj doma.

krásne paradajky

Aby sme mohli paradajkovú omáčku vôbec vytvárať, je na to potrebná základná surovina – zrelé paradajkové jabĺčka. Nie vždy ich ale máme po ruke, a tak sa môže hodiť paradajkové pyré alebo šťava, pasterizovaná a uložená v kartónovej krabici. Výroba štiav z paradajok prebieha na celom svete a mnohokrát ide aj o veľkokapacitné objemy, kedy sa naraz musí spracovať aj niekoľko ton paradajok. Na tieto účely sa potom využívajú vhodné skladové a prepravné nádoby, napríklad IBC kontajnery.

zrelé paradajky

IBC kontajner je skladací prepravný box, ktorého objem je tisíc litrov. Kontajnery je možné skladať na seba až do výšky piatich poschodí, čo znamená, že musí mať aj zodpovedajúcu nosnosť – približne päť ton nákladu. Kontajnery majú tvar kvádra, a to veľmi uľahčuje logistické procesy, pretože sa kontajnery poskladajú vedľa seba bez toho, aby medzi nimi zostával prázdny priestor, ako je to napríklad pri plastových sudoch.

Spracovanie paradajok prebieha pomocou kontajnerov veľmi efektívne, pretože sa do každého z nich vkladajú jednorazové vymeniteľné fólie. Na každú várku šťavy sa použije nová fólia, tým pádom máte zaručené, že zelenina či ovocie nebude kontaminované nečistotami a chemikáliami, a zároveň tým odpadne náročné a zdĺhavé vymývanie boxov saponátmi a inými chemickými čistidlami a dezinfekciou.

Proces logistiky taktiež uľahčuje skladanie kontajnerov do úhľadnej plochej dosky, ktorá nezaberie v sklade veľa miesta. Tým sa šetria náklady na prenájmy skladových priestorov v prípade, že práve kontajnery nevyužívate.